Första blogginlägget

Detta är inte en antimalmöblogg. Det är en blogg för alla som kan sin Hocico. Som på ett eller annat sätt identifierar sig som synthare, oavsett ålder. Den kommer, tänker jag, växa fram av sig själv över tid. Med nyheter, reflektioner, tips och bilder.

En självklar plats att börja är Gary Numan. För nästan fyrtio år sedan blev  Numan/Tubeway Army brittisk listetta med Are ‘Friends’ Electric. Ett välsignat ögonblick i tiden då kommersiell framgång och popkonstnärlighet gick hand i hand. Numan spelade låten på konserten i Malmö i lördags; den enda låt som blev en besvikelse. Det fläskiga mellanpartiet peps fram i någon slags miniatyrversion. I övrigt var det en mycket bra konsert — energisk, mycket leenden, både gammalt och nytt. När jag nu som medelålders ser den unge Gary på Youtube kommer jag mest att tänka på de elaka barnen i skräckfilmen The Children. Det fanns naturligtvis de som gjorde sig lustiga över Numan och hans robotimage, men också de som tog till sig sårbarheten i röst och text — Numan the human. I dag ser han i jämförelse nästan ut som hälsan själv, en väderbiten världsomseglare korsad med en expressionistisk rollfigur, Cesare i Dr Caligaris kabinett kanske. Men om den tidiga Numan handlade om framtids-angst så rör sig nu-Numans musik i postapokalypsen. Mörkret är detsamma.

 

I synthhistoriska termer kanske Numan tillsammans med John Foxx ska ses som länken mellan Kraftwerk och Depeche Mode. Mörkt och minimalt, men också pop. Sen kan en ju diskutera huruvuda Depeche ska ses som nåtslags synthpopens fullbordande (jag tycker inte det), men det är ett band som tenderar vara minsta gemensamma nämnare för synthmänniskor. Numan har länge varit tämligen obskyr. Nu kanske det blir annorlunda.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s